Het gebouw

MEESTERLIJK PLEISTERWERK Geklasseerd als historisch erfgoed

Meesterlijk pleisterwerk Prinsenhof 7 pandIn 1888 schonk de oorspronkelijk aannemer-bouwheer-eigenaar Pieter Pelsers het huis en omliggend perceel aan zijn zoon Martinus Pelsers. De andere zoon, Joseph, kreeg een huis in de aanpalende Bosstraat. Beide broers hadden zich vakkundig gespecialiseerd. Het waren gereputeerde artistieke stukadoors. Zoals vader het prachtige herenhuis naar de toenmalig hoogste normen had gebouwd, zo was het nu de beurt aan de zonen om de voorgevel een indrukwekkende facelift te geven. Hun stukwerk geldt nog steeds als van het beste ooit. Ook binnenshuis zijn de prachtige plafonds getuige van het meesterschap van de befaamde gebroeders Pelsers. Het voorbeeldige, prachtig bewaarde historische stukwerk is de hoofdreden waarom het gebouw officieel als monument werd geklasseerd in 1998.

Het huis sprong van verre in het oog en werd inmiddels “het huis op de wal” genoemd. Nauwelijks afgewerkt deed de rijke Maaseiker brouwer Arnold Vanderdonck in 1892 een bod dat zelfs de succesvolle Martinus Pelsers niet kon afslaan. De bouwkunstenaars maakten er plaats voor de familie van meesterbrouwers. In 1931 ging het huis over naar de tweede zoon Arnaud, die het binnen het jaar verkocht aan de familie Philips-Wijnen. Zij waren gegoede textielhandelaars en familie van de toenmalige burgemeester naar wie de  Philipslaan in 1935 genoemd werd. Het huis bleef in hun bezit tot 1953, waarna het bewoond werd door het gezin Haeldermans, van de stedelijke landmeter.

MEDISCHE GESCHIEDENIS VAN PRINSENHOF 7

Prinsenhof 7, Maaseik - nu de HOFFkliniekOp 26 juni 1979 werd het, inmiddels aan de zuid- en oostkanten ingebouwde pand verkocht aan de familie Bollen. Daarmee begon niet alleen de gedetailleerde restauratie maar ook de medische bestemming van dit oorspronkelijk luxueus residentiele herenpand.

Tony en Christine Bollen-Denis gingen hierbij minitieus te werk over een periode van 4 jaar. Van de originele marmeren inlegvloeren, de eikenhouten trappen en parketten, over de statige binnendeuren en de barokke haard, tot de gedetailleerde plafonds met de kunstige rosassen: geen enkel detail is hen ontgaan. Ze voorzagen het gebouw van elektriciteit, water, afvoeren en radiatoren en dit met het grootst mogelijke respect voor de oorspronkelijke uitstraling. De laagste verdieping werd in gebruik genomen als Tony’s revalidatie- en fysiotherapiepraktijk en de 3 bovenliggende verdiepingen als woonruimte ingericht. Er werd destijds ook esthetische chirurgie uitgevoerd door een plaatselijk plastisch chirurg.

In 1997 nam de zoon des huizes, Dr. Curd Bollen het hele pand over. Hij transformeerde een groot deel ervan naar een esthetische mondpraktijk. De middenverdieping kreeg zodoende ook haar medische bestemming.

In 2010 werd het monument opnieuw onder handen genomen, deze keer door Dr. Jeff Hoeyberghs. Het mondcentrum Bollen verhuisde naar Nederland en de vrijgekomen faciliteit werd heringericht tot een heus chirurgisch centrum: de HOFFkliniek. De benedenverdieping is nu een hypermodern operatiekwartier, de eerste verdieping vormt de polikliniek, de tweede verdieping dient o.a. voor de essentiële logistiek en onderzoek en, de bovenste is het staff-verblijf. Administratie en hospitality worden van op afstand gecontroleerd, zodat het volledige gebouw nu dienst doet voor de patienten en hun behandelaars.

Als modern medisch centrum, met alle technische voorzieningen conform de hospitaalhygiënische voorschriften, slaagden we er toch in het originele, antieke cachet te bewaren. Dat ervaar je onmiddellijk bij betreding door de oorspronkelijke voordeur. Je wordt er liefdevol opgenomen in de deugddoende traditionele atmosfeer van verzorgde esthetiek. Leven en kunst paren er met een lekkere overvloed aan rijkelijke schoonheid. Dat is nu precies de onmiskenbare rode draad doorheen de ganse geschiedenis van de stad Maaseik in het algemeen en dit unieke "huis op de wal" in het bijzonder. Het is een parel van sierlijke klasse waarvoor sinds mensenheugenis de stad en haar inwoners, heel terecht, bekend staan.
    
HOFFkliniek aan de prinsenhof 7, Maaseik België Het huidige nr 7 is het enige pre-industriële souvenir op het  splinternieuwe Prinsenhof . In 1870 werd het door Pieter Gaspard Pelsers, een plaatselijk bouwaannemer, gebouwd met de voorgevel tegen de stadswal aan. Het gezin Pelsers woonde er met het huispersoneel, dat een aparte ingang langs de zijkant had en voornamelijk de onderverdieping bemande. De voordeur van het gebouw gaf dus uit op het niveau van de verhoogde boulevard, en gaf directe toegang tot de eerste verdieping. De zij- en achterkanten stonden vrij binnen de stadswal en gaven zodoende directe toegang tot het gelijkvloers.

Om aan de moderne verkeerseisen te voldoen moest in 1935 de verhoogde boulevard grotendeels gesloopt worden om de "Prinsenhoflaan" te kunnen aanleggen. Men hield hierbij de oorspronkelijke boulevardsfeer aan door de verkeerslaan af te boorden met een rij geknotte lindebomen.

Voor ons gebouw betekende dit dat de straat dus plots een etage lager kwam te liggen. Om de voordeur te bereiken voorzag men een pui. De huidige trappiramide is een latere modificatie van de eerste asymmetrische terraspui.

Maak een afspraak

Vaste lijn:      +32 89 50 31 11
Mobiel:          +32 474 45 25 45

Email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

of vul het CONTACT FORMULIER in

Wij staan u graag te woord! Ook voor meer specifieke vragen zijn wij altijd bereikbaar. Deze prijzen op deze website zijn slechts indicatief en excl. BTW. Een definitieve offerte kan pas gemaakt worden na het intake consult.

Afspraak maken met de HOFFkliniek België

Consult per e-mail

Speciaal voor de mensen die ver weg wonen waardoor een aparte reis enkel voor een consult met de plastisch chirurg moeilijk is, hebben wij ook de mogelijkheid van een oriënterend consult per e-mail!

 

Lees hier meer over het e-mail consult