Hyaluronzuur

Wat is hyaluronzuur?

 

Hyaluronzuur is juist één van de bouwstenen van ons lichaam. Je vindt de lichaamseigen stof van nature terug in het bindweefsel, zenuwweefsel, epitheelweefsel en in de huid. Deze glucose bouwsteen zorgt ervoor dat de huid soepel en veerkrachtig blijft. Het is een complex koolhydraat wat van levensbelang is voor onze gezondheid en ons uiterlijk.

 

Hyaluronzuur heeft een enorm water absorberend vermogen: het kan tot 1000 maal zijn eigen gewicht aan water vasthouden.

Natuurlijk hyaluronzuur is erg vloeibaar en loopt doorheen de huid. Het is een geleider voor allerlei levensbelangrijke ingrediënten en voedingsstoffen voor een goed huid metabolisme. Het is essentieel voor de elasticiteit en uitstraling van de huid.

De helft van alle lichaams hyaluron bevindt zich in de huid. Het zorgt er voor de jeugdige hydratatie en speelt een vitale rol in de regeneratie van de huid.

30%van alle hyluronzuur (ongeveer 5 gram) in de huid moet dagelijks vernieuwd worden.

Met het ouder worden verloopt t de regeneratie van Hyaluron stroever. Bij de ene gaat dit al sneller dan de ander. Buiten genetica spelen hormonen, roken en zonlicht hier een invloedrijke rol.

 

Medisch gebruik van Hyaluronzuur.

 

Omdat het een lichaamseigen component is, is hyaluronzuur bio-compatibel, bio-degradabel , niet toxisch en niet immunogeen. Dat wil zeggen dat het lichaam er niet allergisch op reageert en dat het op natuurlijke wijze wordt afgebroken in het lichaam. Deze afbraak gebeurt snel, binnen enkele dagen onder natuurlijke omstandigheden.

 

Synthetisch Hyaluronzuur.

 

In de jaren ’80 werd voor het eerst pure hyaluronzuur gezuiverd uit navelstrengen en hanenkammen. Oorspronkelijk gebruikte men het voor oogchirurgie. Al gauw werd het nut van dit product erkend voor toepassingen op gewrichten en in de huid. Met dat de vraag omhoog ging en men de prijs wou drukken ging men meer en meer slachtafval van runderen gebruiken.

Het gebruik van dierlijke grondstoffen voor biomedische en farmaceutische toepassingen werd met meer argwaan bekeken na de epidemie van dolle koeienziekte in 1992. Men ging op al snel op zoek naar alternatieven. Door de toepassing van bio-engineering slaagde men erin om een zuiver hyaluronzuur te vervaardigen uit de fermentatie van graan met speciaal daarvoor ontworpen bacteriën. Sinds het begin van deze eeuw is deze grondstof dan ook zeer populair voor cosmetische injecties en heeft het alle oudere “collageen” inspuitingen vervangen.

 

Het synthetisch gekweekte Hyaluronzuur is in feite een mengsel van lange ketens ook wel mucopolysacchariden of “Hyaluronan” genoemd. De lengte van de ketens is variabel en kan beïnvloed worden door manipulatie van de productie processen. Hoe langer de ketens, hoe stroperiger het hyaluronzuur wordt. De productie processen worden constant verfijnd om zo uniform mogelijke ketenlengte te bekomen en voorspelbare viscoelasticiteit. Hiervoor worden de genetische eigenschappen in het DNA van de producerende bacteriën steeds verfijnd door middel van bio-engineering.

 

De ketenlengte van het geoogste Hyaluronan wordt uitgedrukt in Daltons, de wetenschappelijke meeteenheid voor  Moleculair gewicht. Hoe hoger die waarde, hoe langer de keten en hoe minder vloeibaar het hyaluronzuur is. De beschikbare grondstof Hyaluronan varieert zo van 10.000 tot 6 miljoen Dalton. Hoe hoger de waarde hoe beter het ter plaatse blijft en hoe trager de afbraak in het lichaam. Voor cosmetische injecties worden ketens gebruikt in de grootte orde van 1 miljoen Dalton.

 

Dit natuurlijke type van hyaluronzuur breekt zeer snel (binnen de week) af in het lichaam. Het wordt nog gebruikt in huidcrèmes. Echter voor medische toepassingen is het belangrijk dat het hyaluronzuur wordt bewerkt zodat het wel al haar veilige eigenschappen behoudt, maar beter ter plaatse blijft, minder vloeibaar is en minder snel afbreekt in het lichaam. Deze bewerking heet “crosslinking”.

 

Cross-linked hyaluronzuur

 

Om Hyaluronzuur meer duurzaam te maken hebben wetenschappers een methode ontwikkeld om de moleculen chemisch aan elkaar te koppelen. Dit kruiskoppelingsproces heet “cross-linking”.

Hoe meer cross-linking woret uitgevoerd, hoe steviger de hydrogel wordt, hoe meer water ze kan vasthouden en hoe trager ze afbreekt.

 

Dit cross-linked hyaluronzuur kent een wijde waaier van biomedische toepassingen: van het stimuleren van celculturen over het gebruik in huidcremes tot injectables voor oogheelkunde, gewrichtsslijtage en uiteraard, cosmetische behandelingen.

 

 

Huid crèmes

 

Hyaluronzuur komt overal in het lichaam voor, maar voor meer dan de helft in de huid. In totaal zit er 15 gram zuiver hyaluronzuur in de gemiddelde volwassene, waarvan 5 gram dagelijks vervangen wordt. De halfwaarde tijd van natuurlijk hyaluronzuur is dus minder dan 24 uur! Toch is het essentieel voor het goed functioneren van de huid in al haar aspecten, zowel functioneel als esthetisch.

In het lichaam wordt het hyaluronzuur aangemaakt in de celwanden van fibroblasten, de bindweefselcellen. Doordat het hyaluronzuur zoveel water aantrekt (tot 1000 keer haar eigen gewicht) vormt het een waterige matrix ronde de huidcellen waardoor zuurstof en de voedingsstoffen de cellen kunnen bereiken, en de afvalstoffen weer verwijderd worden.

Goede huidcrèmes verhogen het hyaluronzuur in de huid, ofwel door de productie ervan te stimuleren, de afbraak ervan te vertragen of door het toe te voegen door externe applicatie in de vorm van dag of nacht crèmes.

Recent onderzoek suggereert dat hyaluronzuur de bindweefsel cellen ook rechtstreeks stimuleert om nieuw collageen en elastine aan te maken door bio-stimulatie. Dit resulteert dan in den meer duurzaal effect op lange termijn: meer uitstraling en jeugdigheid.

 

Fillers: Geschiedenis

 

De geschiedenis van inspuit fillers gaat ver terug, helemaal naar de uitvinding van de glazen medische injectie spuit zelf. Toen op het einde van de 19 de eeuw de injectie spuit uitgevonden werd ging men deze al gauw gebruiken om allerlei substanties uit te proberen op het gelaat wat op te pimpen.

In hun pogingen om verminkingen, defecten en gelaatsveroudering tegen te gaan zijn dokters en patiënten altijd al enthousiast geweest over nieuwe ontwikkelingen op  dat gebied.  Eerst werd eigen vet ingespoten, maar al gauw ook lichaamsvreemde stoffen. Vele daarvan eindigden in rampspoed. Dat maande iedereen aan tot voorzichtigheid. Zo kwamen en gingen bijvoorbeeld parafine, siliconen, omwille van complicaties zoals granuloma, embolen, en migratie. De zoektocht vroeg om een veilige substantie die terplekke van inspuiting bleef zitten, geen lichaamsreacties uitlokte en veilig kon verwijderd worden indien nodig.

 

In 1981 werd rundcollageen officieel toegelaten voor cosmetische injectie. Sindsdien werden er tientallen producten ontwikkeld en goedgekeurd, de één al beter dan de ander. Het leidde tot een ware revolutie in gelaatfillers, maar problemen met ontsteking, allergie en de snelle afbraak bleven de techniek beperken.

 

Het populaire collageen werd in het begin van deze eeuw vervangen door het meer zuivere Hyaluronzuur van synthetische oorsprong. Het bleek een ware game-changer, die alle dierlijke collageen heeft vervangen, veel veiliger is, duurzamer en meer voorspelbaar resultaat geeft.

 

Meer dan 40 jaar ervaring met inspuit fillers maakt het nu tot de meest succesvolle medische behandeling ter wereld met een miljardenomzet wereldwijd.

 

Hyaluronzuur fillers:

 

De productie van injecteerbaar cosmetisch Hyaluronzuur gebeurt een erg competitieve markt die constant in beweging is. We worden geregeld met nieuwe ontwikkelingen geconfronteerd. Zo kwamen er bij voorbeeld recent producten op de markt die al plaatselijk verdovingsmiddel bevatten in de hydrogel. Het gebruik van microcanules maakt ook de inspuiting van dikkere, meer duurzame producten mogelijk.

 

Door het moleculair gewicht van de Hyaluronan molecule te zuiveren en het crosslink proces erop aan te passen krijgen de producten elk individueel hun specifieke karakteristieken. Een ervaren arts zal zijn injecteertechniek en het gebruikte product aanpassen op de individuele patiënten verwachting. In de regel kan men stellen dat de hoe soepeler een hydrogel is, hoe minder lang die zal meegaan, en hoe sneller men zal moeten terugkomen voor een herhaal behandeling. De robuustere merken gaan vaak zelfs langer dan een jaar effect hebben.

 

Kortom; de cosmetische gelaatfillers komen van ver en zullen blijven verbeteren in de volgende jaren. Er zijn nu zoveel opties beschikbaar, dat het voor patiënten en veel dokters moeilijk wordt om het overzicht te behouden in deze veranderende wereld. Hoe dan ook, een ervaren spuitarts zal je optimaal kunnen adviseren, op basis van je individuele anatomische gegevens en je esthetische verzuchtingen

 

Indicaties: Rimpels, plooien, vergroting en defectopvulling.

 

Fillers op basis van hyaluronzuur zijn erg populair dankzij de uitstekende kwaliteit en de veiligheid van het product. Ze worden rechtstreeks in een lijntje, rimpel, plooi of defect gespoten, waardoor deze opgevuld worden. Na zes tot twaalf maanden is het effect van deze filler doorgaans verdwenen, omdat het ingespoten hyaluronzuur dan door je lichaam is afgebroken en op natuurlijke wijze verwijderd

 

RIMPELS EN PLOOIEN:

Hyaluronan preparaten worden in de eerste plaats voor gezichtsplooi correctie en rimpel correctie gebruikt. Rimpels ontstaan door gebrek aan elasticiteit in de lederhuid en uitdroging. Ze zijn relatief fijn en oppervlakkig en verdwijnen niet met de mimiek.

Plooien ontstaan tengevolge van de onderhuidse spierwerking. De meest bekende zijn de neus-lip plooi en de mondhoekplooi of marjolein plooi. Bij mimiek ontstaan ook kraaiepootjes en fronsplooien. Deze laatste behandelen we in de eerste plaats met een spierontspanner op basis van Botuline.

 

VOLUME VERGROTING:

 

Een tweede zeer belangrijke reden voor gebruik is het vergroten van het volume van specifieke lichaamsdelen; bijvoorbeeld  het opspuiten van lippen of zelfs de vergroting van de vaginale G-spot. De jukbeenderen worden vaak wat opgevuld op een meer elegante driehoekige gelaatsvorm te bewerkstelligen wat algemeen gesproken ook een afslankend effect heeft. Ook de kaaklijn, en zelfs de kin kunnen op deze manier geaccentueerd worden.

 

OPVULLEN VAN DEFECTEN

 

Een plaatselijk weefsel tekort kan ontstaan als aangeboren eigenschap (gelaatsatrofie, aplasie), tengevolge van littekens (door ongeval, ontsteking of chirurgie), of door ouderdomsverzak (holle wangen, traangoten).

 

Voor opvullende indicaties gebruikt men meestal een gel van langketenige moleculen, die door het lichaam zeer langzaam afgebroken wordt.

 

Duurzaamheid:

Deze varieert afhankelijk van de eigenschappen van het product. Het moleculaire gewicht, wat de lengte van de zuivere Hyaluronan ketens bepaalt, is van cruciaal belang. Wetenschappelijk onderzoek op proefdieren toonde aan dat een hydrogel van 40.000 Dalton volledig was verdwenen na 90 dagen. Bij 100.000 Dalton na 180 dagen. Tegenwoordig gebruiken we ketens tot 3 miljoen dalton, die het veel beter doen. Dit wordt bevestigd in klinische ervaring en studies van patiënt ondervraging.

 

Wie komt in aanmerking?

Voor de volume vergrotingen zoals lippen en pomettes is er bij de jongere patiënten vanaf 18 jaar toenemend animo. Voor plooien begint de vraag toe te nemen van af 30 jaar. Voor ouderdomsverzak begint de vraag rond de 45.

 

Hoeveel is nodig?

De meeste producten komen in spuiten van 1cc. De benodigde hoeveelheid hangt af van de leeftijd, recent gewichtsverlies, genetica, en het gebied of probleem wat moet aangepakt worden.  Bij jongere mensen en kleinere defecten komt men al ver met 1 spuit. Voor oudere personen, of uitgebreide liquid facelifts kan het al gauw op lopen tot 4 spuiten of zelfs meer.

 

Na de behandeling met hyaluronzuur

Direct na de behandeling kan de huid gemasseerd worden en/of met een coldpack worden gekoeld. Dit geeft een comfortabele afsluiting en helpt de mogelijke zwelling die na de behandeling met hyaluronzuur kan optreden, te beperken.

De meest voorkomende bijwerkingen na de hyaluronzuurbehandeling zijn zwelling en roodheid, deze verdwijnen in de meeste gevallen binnen 2 tot 7 dagen. Soms is er ook sprake van een blauwe plek. Deze kan één tot twee weken zichtbaar zijn. Vermijd in dit geval direct zonlicht op de huid om pigmentvlekken te voorkomen.

 

Risico’s

 

Met de moderne synthetische fillers zijn al meer dan 20 miljoen behandelingen wereldwijd uitgevoerd. Afhankelijk van de plaats van inspuiting moet men rekening houden met voelbare onderhuidse massa, en soms zelfs kleine zichtbare onregelmatigheden. De problemen van migratie, granuloma of afstoting en infectie waaraan de oorspronkelijke producten leden, zijn met de moderne producten zo goed als volledig verdwenen. In uitzonderlijke gevallen kan een tand(vlees)ontsteking overslaan op gelaatsfillers en zo alsnog aangestoken worden. Dit is een bijkomende reden waarom patienten van boven de 50 best geregeld een grondige paraodontologische reiniging van tandvlees en wortels laten uitvoeren, buiten het bereik van de persoonlijke tandenborstels en flosdraden.

 

 

1.
Telefonisch contact
2.
Adviesgesprek met arts
3.
De behandeling
4.
Nazorg