Geschiedenis Liposuctie

Liposuctie geschiedenis Hoe indrukwekkend een chirurgisch apparaat ook lijkt, de sleutel tot het succes blijft de aanwezigheid van de 'Heilige Drie-eenheid' in uw plastisch chirurg: talent, opleiding en ervaring. Zo niet, dan kan werkelijk alles, maakt niet uit hoe geavanceerd, verkeerd aflopen!

EERSTE GENERATIE LIPOSUCTIE

De oorspronkelijke vorm van liposuctie werd in 1974 uitgevonden door dr. Giorgio Fischer, een gynaecoloog uit Italië. Om ongewenst onderhuids vet te verwijderen bij dikke vrouwen gebruikte hij zijn baarmoeder schraap- en zuigapparatuur (bedoeld om de binnenkant van de vrouwelijke baarmoeder leeg te maken).

De Franse artsen Illouz en Fournier ontwikkelden liposuctie verder rond 1978. Tegen 1980 was liposuctie zeer populair in de Verenigde Staten, maar kreeg negatieve publiciteit als gevolg van patiënten die overmatig bloedden en ongewenste huidverrimpeling vertoonden na de operatie.

Tumescente Liposuctie met lokale anesthesie

In 1985 vond dr. Jeffrey A. Klein, een Californische dermatoloog, de tumescente techniek voor liposuctie uit. Voorafgaand aan het verwijderen van het vet werden grote hoeveelheden vloeistof met plaatselijke verdoving en adrenaline ingespoten om het bloeden te verminderen en het hele gebied te verdoven. Dit maakte nietnalleen de liposuctie chirurgie onder plaatselijke verdoving zeer revolutionair, maar we passen dit principe nu in de meerderheid van de cosmetische ingrepen, waaronder het gelaat en borsten, toe. Door deze "tumescente techniek" kunnen patiënten liposuctie laten uitvoeren onder plaatselijke verdoving met behulp van veel kleinere canules. Patiënten kunnen een liposuctie ondergaan zonder de angst voor overmatig bloeden en ongewenste holtes in de huid. Er kunnen maximaal vijf liter aspiraat veilig worden verwijderd op poliklinische basis.

SAL: Suction Assisted Lipoplasty

Deze standaard tumescente lipoplasty met zuiging of "Suction-Assisted Lipoplasty" (SAL) zou inmiddels de eerste generatie liposuctietechnieken moeten vervangen hebben. Het vereist nog zeer intensief werk van de chirurg en blijft een vrij traumatische procedure, waarbij de krachtige mechanische verstoring van vetweefsel, bloedvaten, gevoelszenuwen en bindweefsel resulteert in pijn, blauwe plekken, zwelling en vertraagd herstel. Daarnaast leidt deze methode vaak tot onregelmatigheden. Ontwikkelingen in de tumescente techniek, die het gebruik van kleinere canules omvat, resulteerde in een verminderde ecchymose en poliklinische procedures, maar de andere nadelige effecten blijven ongewijzigd. Dit is de reden waarom klinisch oordeel van een ervaren, maar ook getalenteerde chirurg zo belangrijk is bij het voorkomen van onnodige risico's en complicaties.

PAL: Power Assisted Liposuction

Deze vorm van liposuctie werd ontwikkeld in de jaren negentig om de chirurgische inspanning en operatietijd te verkorten. Nog meer chirurgische vaardigheid en deskundig oordeel is vereist met deze krachtige techniek, omdat het gebruik maakt van de trillende werking van gemechaniseerde canules om te helpen bij de losmaken van vetweefsel. Het vermindert aanzienlijk de tijd van de behandeling en de hoeveelheid werk door de arts, maar de behandeling is meer traumatisch dan de standard SAL.

UAL: Ultrasound assisted Liposuction

De traumatische aard van de SAL en PAL leidde tot de ontwikkeling en de popularisering van Liposuctie bijgestaan door krachtige geluidsgolven (UAL), die pre-aspiratie “cavitatie” (het vloeibaar maken van het vetweefsel) levert. Het faciliteert een zachte aspiratie en levert minder blauwe plekken, zwelling en pijn na de operatie. Echter, ondanks de zachtere techniek, zijn de resultaten van huid samentrekking niet indrukwekkend. Bovendien bleef deze techniek, zelfs in ervaren handen, beladen met gevaar voor onbedoelde over-of onderbehandeling en wordt dus (bijna) niet toegepast.

LAL: Laser Assisted liposuctie

Liposuctie bijgestaan door een Laser (LAL) werd ontwikkeld om de door een laser aangedreven coagulatie van vetweefsel en bloedvaten te vergemakkelijken. Een thermisch effect aan de onderkant van de lederhuid zou nieuw collageen stimuleren. LAL was als marketing actie zeer populair bij patienten omdat dit een "zachtere, minder traumatische lipo-contouring ervaring" zou mogelijk maken. De procedure kwam in het gedrang door de relatieve traagheid van de ingreep en het gebrek aan thermische uniformiteit en consistentie. Kleine coagulatie zones in de buurt van de vezeleinden en het gebrek aan temperatuurbewaking aan de epidermale huid verhogen het risico op brandwonden. LAL behandeling resulteert vaak in een gebrekkige thermische uniformiteit en aanzienlijk onderbehandelde gebieden. Het is bewezen dat LAL resulteert in samentrekking van 17% van de weke delen ten opzichte van 11% met SAL. Daarom werd het nooit een echt success: het kleine voordeel kon niet opwegen tegen de aanzienlijke nadelen.

RFAL: DE UITEINDELIJKE TECHNOLOGISCHE DOORBRAAK

De RFAL (Radio-Frequency Assisted Liposuction) technologie, geïmplementeerd in het Huidverstrakking apparaat is ontwikkeld om de klinische ongemakken en problemen die samenhangen met de bestaande liposuctiemethoden aan te pakken. RFAL is ontworpen om de eigenschappen van een ideale liposuctie waar te maken. Het is combineert: - minimaal invasieve techniek met behulp van plaatselijke verdoving - uniforme vetweefselcoagulatie voor een beperkt extractietrauma - coagulatie van de bloedvaten, wat de blauwe plekken vermindert en - gelijkvormige huidsamentrekking - snel herstel - minimale pijn, blauwe plekken, oedeem, - uitstekende contouren - minder complicaties. Door de integratie van de nodige veiligheidsvoorzieningen in het systeem, is RFAL nu een technologie die niet alleen de resultaten van de SAL verbetert, maar bovendien een heel spectrum van indicaties geopend die onmogelijk behandeld konden worden met traditionele methoden.

Informatieve film over liposuctie

Dr. Hoeyberghs laat zien hoe een liposuctie operatie gebeurd.

Maak een afspraak

Vaste lijn:      +32 89 50 31 11
Mobiel:          +32 474 45 25 45

Email Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

of vul het CONTACT FORMULIER in

Wij staan u graag te woord! Ook voor meer specifieke vragen zijn wij altijd bereikbaar. Deze prijzen op deze website zijn slechts indicatief en excl. BTW. Een definitieve offerte kan pas gemaakt worden na het intake consult.

Afspraak maken met de HOFFkliniek België

Consult per e-mail

Speciaal voor de mensen die ver weg wonen waardoor een aparte reis enkel voor een consult met de plastisch chirurg moeilijk is, hebben wij ook de mogelijkheid van een oriënterend consult per e-mail!

 

Lees hier meer over het e-mail consult